Εντολή να μην αφήσουν τίποτα αναπάντητο και να κλιμακώσουν την κυβερνητική αντεπίθεση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες τους
Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι «πολιορκητικός κριός» είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς αποδίδουν στον Νίκο Ανδρουλάκη «σπουδή» να καταθέσει πρόταση μομφής, πριν καν αξιολογηθεί η βασιμότητα ή μη του δημοσιεύματος. Σαν να ήταν ήδη έτοιμος, με άλλα λόγια. «Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα», ανέφερε με χθεσινή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση των αναγκαίων 50 υπογραφών για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Το οξύ ύφος του κ. Μαρινάκη, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ήταν αντανάκλαση της… διάθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, ο οποίος σε επικοινωνίες με τους συνεργάτες του έδωσε εντολή να μην αφήσουν τίποτα αναπάντητο και να κλιμακώσουν την κυβερνητική αντεπίθεση. Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Μαρινάκης άφησε κατά μέρος τις… κομψότητες, ο οποίος έκανε λόγο για «πόλεμο φοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης», στον οποίο παίρνουν μέρος και «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».
Και ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, όμως, τοποθετήθηκε ευθέως σχολιάζοντας ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, με το οποίο αποδίδονταν πρακτικές… Βορείου Κορέας σε βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ που εν χορώ με αναρτήσεις τους έκαναν λόγο για fake news ως προς τα περί «μονταζιέρας». «Κάποιοι νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην πολιτική αστάθεια. Πλανώνται πλάνην οικτράν», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ραντεβού στη Βουλή
Πλέον, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στην κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί επί τριήμερον, από τη στιγμή που την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, έχοντας και τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει από τον Καναδά την Τρίτη, το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν χθες ότι είναι μάλλον απίθανο ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης, αν και de facto η ψηφοφορία θα έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Εφόσον και αυτός κάνει λόγο για συμφέροντα που απεργάζονται πτώση της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι το σκηνικό ως τις ευρωεκλογές θα θυμίζει «αίμα κι άμμο».
Μάχη συσπείρωσης
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι λειτουργεί συσπειρωτικά και για τις δύο πλευρές. Το μεν ΠΑΣΟΚ που είχε αρχίσει να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση, ανέλαβε μια πρωτοβουλία, πίσω από την οποία στοιχίζεται η υπόλοιπη αντιπολίτευση και επιδιώκει να απευθυνθεί και σε κεντρογενείς ψηφοφόρους, αλλά και να δώσει το μήνυμα ότι είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση.
Η υπόθεση, όμως, λειτουργεί συσπειρωτικά και για τη ΝΔ, η οποία έμοιαζε πολιτικά εγκλωβισμένη σε μια συζήτηση που δεν ευνοούσε το κυβερνητικό αφήγημα που συνοψιζόταν στο «δεν υπάρχει συγκάλυψη, η δικαιοσύνη θα δώσει τις απαντήσεις». Και επειδή η δικαιοσύνη δεν δίνει απαντήσεις σε πολιτικό χρόνο, η ΝΔ σώρευε φθορά από την υπόθεση. Πλέον, όμως, περνά στην αντεπίθεση και εμφανίζεται παλλόμενη πανταχόθεν-και όχι μόνο από πολιτικές δυνάμεις.
Η πλειοδοσία Κασσελάκη
Σε αυτό το περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μάλλον αιφνιδιασμένος, με τον Στέφανο Κασσελάκη κατά την προβλεπόμενη έξοδο του από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα να απευθύνει…τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί «ήρεμα» και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, καθώς, όπως είπε «δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».
Η αντιπολιτευτική πλειοδοσία του κ. Κασσελάκη, πάντως, είναι μάλλον πρωτοφανής, καθώς ως τώρα κόμμα αντιπολίτευσης δεν είχε ποτέ αμφισβητήσει το αδιάβλητο των εκλογών. Επίσης, στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες, παγίως υπάρχουν παρατηρητές κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων. Είναι προφανές ότι, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να επιχειρήσει μια πολιτική ρελάνς, για να βρεθεί ξανά στην πρωτοκαθεδρία, σε αυτή την ιδιότυπη μάχη για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Αναμενόμενα, πάντως, δέχθηκε ευθείες βολές εκ νέου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος τον χαρακτήρισε «συνειδητό υπονομευτή του πολιτεύματος», προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο «50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα».