Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να μην οδηγεί σε σοβαρές παθήσεις, επηρεάζει όμως σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν και να προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία
Η ζωή των ασθενών με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική. Χρόνιο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, καθώς και εναλλαγές μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν σωματική και ψυχολογική δυσφορία, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους.
Αφού έχετε διαγνωστεί με το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε όλες εκείνες τις συνήθειες και τις πρακτικές που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Εξοπλιστείτε με υπομονή, καθώς δε θα βρείτε τη μαγική συνταγή με τη μία. Εάν όμως αναγνωρίσετε από νωρίς όλους τους παραγοντες που το προκαλούν, θα καταφέρετε να μειώσετε την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Εάν από την άλλη τα συμπτώματά σας είναι ήπια, αρκούν μόλις ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες και στη διατροφή σας. Ο επαρκής ύπνος, αποφυγή συγκριμένων τροφών, συστηματική άσκηση και κατανάλωση πολλών υγρών είναι μόλις μερικές από αυτές τις στρατηγικές κινήσεις. Ανακαλύψτε παρακάτω και άλλες αλλαγές μου μπορείτε να ένταξετε στην καθημερινότητά σας και να ελαττώσετε τα συμπτώματα.
Αποφύγετε τα λιπαρά γεύματα:Ιδιαίτερα στη φάση της διάρρροιας, είναι σημαντικό να μειώσετε τα λίπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν έντονη κινητικοτητα του εντέρου 60 λεπτά μετά το γεύμα, όμως ένας ασθενής με το Σύνδρομο στη φάση της διάρροιας, μπορεί να παρουσιάσει αυτή την κινητικότητα αρκετά νωρίτερα και με ένταση, μια αντίδραση που οφείλεται στα λίπη του γεύματος. Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν έντονες συστολές του παχέος εντέρου, προκαλώντας κράμπες και διάρροια.
Αποκλείστε συγκεκριμένες τροφές: Υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν πιο έντονα τα συμπτώματα, αφού έχουν καταναλώσει συγκεκριμένες τροφές, οπότε θα πρέπει να εξατομικεύσετε την διατροφή σας. Εάν έχετε φούσκωμα, ίσως βοηθήσει να περιορίσετε τρόφιμα που ενδέχεται να προκαλέσουν αέρια, όπως ανθρακούχα ποτά, ωμά φρούτα και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι. Μερικοί ίσως επωφεληθείτε από μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που αισθάνονται καλύτερα με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας αναφέρει πως μία διατροφή χαμηλή σε FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) ίσως είναι επίσης οφέλιμη γι’ αυτούς τους ασθενείς. Μια τέτοια διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη και η λακτόζη. Περιέχει τρόφιμα όπως το σιτάρι, η σίκαλη, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, τα μήλα, τα καρπούζια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα βατόμουρα, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και τα τεχνητά γλυκαντικά. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο για τη σωστή καθοδήγηση.
Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες μπορούν να ανακουφίσουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα. Ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά αποτελούν τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών. Εάν, παρόλα αυτά, νιώθετε φούσκωμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μόλις ένας στους 6 ασθενείς με ΣΕΕ βλέπει βελτίωση από την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, οπότε μην απογοητεύτειτε εάν δεν ταιριάξει στον οργανισμό σας.
Προβιοτικά: Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν, επηρεάζοντας τα βακτήρια στο έντερο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί φυσικά, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι αλλά και συμπληρωματικα, με ειδικά δισκία. Για αρχή, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ή δύο γιαούρτια τη μέρα και να παρατηρήσετε το σώμα σας. Πριν όμως λάβετε κάποιο σκεύασμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη δοσολογία.
Μειώστε το στρες: Το στρες αποσυντονίζει όλους τους ανθρώπους αλλά ειδικά για τους ασθενείς με ΣΕΕ, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Οι τεχνικές χαλάρωσης για τη μείωση του άγχους και σε αυτή την περίπτωση είναι το φυσικό φάρμακο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, το τάι τσι, τη γιόγκα ή να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για τη διαχείρισή του άγχους.
Πηγή: ygeiamou.gr