Ο θάνατος του Βασίλη Καλογήρου προσδιορίζεται χρονικά ένα 48ωρο μετά την εξαφάνισή του. Εκεί που βρέθηκε, εκεί πέθανε.
Ο Βασίλης Καλογήρου, είχε λάβει ψυχότροπη αντιψυχωσική φαρμακευτική ουσία, ένα 24ωρο πριν την εξαφάνισή του. Ο θάνατος προσδιορίζεται χρονικά ένα 48ωρο μετά την εξαφάνισή του. Το υοειδές οστό έχει σπάσει μεταθανάτια από πουλιά. Εκεί που βρέθηκε, εκεί πέθανε. Αυτά είναι τα τελευταία συμπεράσματα των δύο ιατροδικαστών, αναλύοντας τα στοιχεία της νεκροτομής, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια και όχι σε εγκληματική ενέργεια.
Οι δύο ιατροδικαστές το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώσουν την ιατροδικαστική έκθεση αναφέροντας το αίτιο του θανάτου, που δεν αποκλείεται να είναι η καρδιακή ανακοπή, η οποία επήλθε από συνδυαστικούς παράγοντες.
Από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στο εργαστήριο τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ψυχότροπη αντιψυχωσική δραστική ουσία που λάμβανε εκτός συνταγογράφησης, και ανιχνεύτηκε στα ούρα και στο αίμα του 39χρονου, είναι η ολανζαπίνη (Zyprexa). Η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Τα σημεία εντοπισμού της συγκεκριμένης ουσίας δείχνουν ότι ο Βασίλης Καλογήρου την είχε λάβει μία ημέρα πριν από την εξαφάνισή του. Από τις τοξικολογικές εξετάσεις είχε επίσης προκύψει η λήψη της ουσίας πιταβαστανίνη, που χρησιμοποιείται για την ρύθμιση της χοληστερόλης, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να χορηγούταν για την αντιμετώπιση παρενεργειών που προκαλούσε η λήψη της ψυχότροπης φαρμακευτικής ουσίας.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν βρέθηκε υπνωτική ή άλλη ουσία στο πλαίσιο των τοξικολογικών εξετάσεων, ούτε αυτή που λάμβανε ο 39χρονος για την καρδιά του.
Σημειώνεται ότι στις παρενέργειες και αντενδείξεις της λήψης ολανζαπίνης, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αλλαγές συμπεριφοράς, αδυναμία, κατάθλιψη, δυσκολία στο περπάτημα και στον ύπνο, ανησυχία.
Ο Βασίλης Καλογήρου πέθανε στο σημείο που βρέθηκε, 18 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Από την νεκροψία των ιατροδικαστών στο σημείο που εντοπίστηκε, βρέθηκαν ικανά στοιχεία, πτωματικά υγρά και ίχνη σήψης, που αναδεικνύουν ότι ο 39χρονος, έχασε τη ζωή του στο συγκεκριμένο σημείο.
Την ίδια ώρα αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αν από την αρχή της δήλωσης εξαφάνισης είχαν δοθεί σχετικές πληροφορίες για την ψυχική υγεία και την φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε, θα μπορούσε να προσδιοριστεί η κατάστασή του όταν εξαφανίστηκε και η έρευνα θα είχε άλλες κατευθύνσεις εντοπισμού. Θα μπορούσαν να εξηγήσουν την πιθανή αιτία αποπροσανατολισμού και αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς. Η άστατη λήψη του σκευάσματος προκαλεί ψευδαισθήσεις, υπερδιέγερση, διακυμάνσεις διάθεσης, διαταραχές κίνησης και κόπωση.
Οι ιατροδικαστικές εκτιμήσεις, δείχνουν τα πιθανότερα αίτια των συνθηκών θανάτου του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, που λειτούργησαν συνδυαστικά. Η ασιτία, αφυδάτωση, εξάντληση, αποπροσανατολισμός, να επέφεραν την υποθερμία, κώμα και καρδιακή ανακοπή. Ο άτυχος άνδρας φαίνεται να έχασε τη ζωή του περίπου 48 ώρες μετά την εξαφάνισή του το απόγευμα της 30ης Δεκεμβρίου 2024, ενώ η στάση του άψυχου σώματός που αντίκρισαν αστυνομικοί και οι δύο ιατροδικαστές που έσπευσαν στο λόφο του Τυρνάβου, παρέπεμπε σε άτομο που ήταν εξαντλημένο και είχε ακουμπήσει-ξαπλώσει στο έδαφος για να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ οι δύο ιατροδικαστές που προέβησαν στην νεκροψία και νεκροτομή της σορού, από την μακροσκοπική έρευνα του μικρού μέρους του υοειδούς οστού, που βρέθηκε, εκτίμησαν πως το “σπάσιμό” του είναι μεταθανάτιο. Η ρήξη του επήλθε μετά τον θάνατο του 39χρονου, πιθανόν από άγρια πουλιά ή άλλα ζώα.