ΚΙΝΑΛ: Μετωπική με Ανδρουλάκη επιδιώκει ο Παπανδρέου – Τι απαντά ο νικητής του α’ γύρου

androulakis_papandreou_G_art

«Είναι παλαιοκομματικός, χρειαζόμαστε μάχιμη ηγεσία στη Βουλή», τα καρφιά από Παπανδρέου – «Θέλει να διαλύσει ό,τι έχτισαν οι 270.000 ψηφοφόροι, δεν θα τον ακολουθήσουμε», λένε από Ανδρουλάκη – Τι θα γίνει με το ντιμπέιτ – «Ενότητα και σεβασμό στο μήνυμα του α’ γύρου για ανανέωση» θα ζητήσει ο Λοβέρδος

Χρειάστηκε να διανύσουμε ενάμιση μήνα με μάλλον ήπιους τόνους στην αντιπαράθεση των έξι υποψηφίων για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ και να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος που ανέδειξε τον Νίκο Ανδρουλάκη σε αδιαφιλονίκητο φαβορί στον β’ γύρο, για να πάρει φωτιά η μάχη, να βγουν τα μαχαίρια και να ξεχαστούν οι (όποιες) ευγένειες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που πέρασε ως δεύτερος, οριακά πάνω από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην επαναληπτική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, όχι μόνο διέψευσε στην πράξη ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την κούρσα υπό το φόβο μίας συντριπτικής ήττας (μετά τη διαφορά των 9 πόντων που απέκτησε ο αντίπαλός του προχθές), αλλά ακριβώς αυτός ο κίνδυνος του διασυρμού τον οδήγησε να αλλάξει τακτική και να επιτεθεί ολομέτωπα στον κ. Ανδρουλάκη, ακόμα και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη παλαιοκομματικό, αμφισβητώντας του ότι φέρνει την ανανέωση, τον επέκρινε ότι συμμετείχε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη νομή εξουσίας κατά την κυβέρνηση Σαμαρά (σημείωση: την περίοδο που και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ήταν βουλευτής και στήριζε με την ψήφο του την ίδια κυβέρνηση!), ενώ του επέρριψε ότι δεν έχει πει τι θέσεις έχει για κρίσιμα θέματα, χρησιμοποιώντας τη φράση «κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι»!

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο παράδοξο, όπως είπε, να μην είναι ο αρχηγός του κόμματος βουλευτής σε μία περίοδο που χρειάζεται μάχιμη παρουσία στη Βουλή.

Η αιφνίδια αλλαγή τακτικής του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι προβληματίζει την πλευρά Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να την ανησυχεί, όπως σημειώνουν στελέχη της. Στενοί συνεργάτες του μεγάλου νικητή του πρώτου γύρου διαμήνυαν ότι «δεν θα ακολουθήσουν την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να απαξιώσει και να γκρεμίσει ό,τι έχτισαν οι 270.000 άνθρωποι της παράταξης, που πήγαν την περασμένη Κυριακή στις κάλπες».

Πάντως σημείωναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λάθη όταν για παράδειγμα κατηγορεί τον κ. Ανδρουλάκη για συμμετοχή στο περίφημο «4-2-1» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και αφορούσε στη κατανομή των κυβερνητικών και κρατικών θέσεων, επισημαίνοντας ότι ο ευρωβουλευτής έγινε γραμματέας του κόμματος πολύ αργότερα από τη συμφωνία του 2012 για την τρικομματική κυβέρνηση και ακριβώς πριν αυτή διαλυθεί τον Ιούνιο του 2012, ενώ από τη συγκεκριμένη θέση τάχθηκε υπέρ του ασυμβίβαστου κομματικής και κυβερνητικής θέσης, άρα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τον κατηγορεί ο κ. Παπανδρέου.

Δύσκολο να γίνει ντιμπέιτ

Σε κάθε περίπτωση, με την όξυνση να χτυπάει κόκκινο είναι ερώτημα πώς θα κλιμακώσει ο πρώην πρωθυπουργός την αντεπίθεσή του και με ποιο τρόπο θα την αντιμετωπίσει ο κ. Ανδρουλάκης. Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται πάντως μάλλον είναι δύσκολο έως απίθανο να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων, έστω κι αν αμφότεροι δηλώνουν ότι το θέλουν. Έτσι όπως τοποθετήθηκαν και οι δύο χθες για το συγκεκριμένο θέμα δεν φαίνεται να υπάρχει ταύτιση απόψεων. Ο κ. Παπανδρέου που δεν πήγε στο ντιμπέιτ του πρώτου γύρου επανέλαβε ότι θέλει μία τηλεοπτική αναμέτρηση με «άνεση χρόνου» και απευθείας διάλογο, όπως το είχε ζητήσει και για τη μάχη των «έξι», που τελικά έγινε των «πέντε». Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι κανόνες που επικράτησαν στο πρώτο ντιμπέιτ πρέπει να γίνουν σεβαστοί και για ενδεχόμενο νέο μεταξύ του ιδίου και του κ. Παπανδρέου.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα