Lockdown, η λέξη που έχει γίνει συνώνυμο με τη καθημερινότητα και ηχεί σαν κακός εφιάλτης, στα αυτιά όλων των πολιτών της Ελλάδος.
Σήμερα για πρώτη φορά τίθεται εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητα του, ενώ η κόπωση των πολιτών είναι πλέον προφανής, όσο και η λειτουργικότητα των μέτρων.
Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, με ασθενοφόρα να μεταφέρουν συνεχώς ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα στα επείγοντα για να διασωληνωθούν.
Ακόμη και σήμερα είχαμε 1.724 νέα κρούσματα κορωνοιού, 738 διασωληνωμένους και 65 θανάτους. Στην Αττική εντοπίστηκαν 771 νέες μολύνσεις, 241 στη Θεσσαλονίκη, 80 στην Αχαία και 58 στην Λάρισα.
Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.945 θάνατοι, με το 95,7% να έχει υποκείμενο νόσημα και ηλικία άνω των 70 ετών.
Γι αυτό το λόγο, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε τη περασμένη Παρασκευή με τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και την ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, ζητώντας τους να συνδράμουν τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατροί στο Ε.Σ.Υ, στο μέτωπο κατά της πανδημίας.
Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες, ίση με αυτή του Επιμελητή Β΄ και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μέχρι σήμερα μόνο 60 από αυτούς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, με τον Υπουργό να εκφράζει τη δυσφορία του λέγοντας χαρακτηριστικά «η πολιτική επιστράτευση 150 πνευμονολόγων, παθολόγων και αναισθησιολόγων, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει, αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη.»
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αντέξει η άμυνα του συστήματος υγείας, με το ¨Σισμανόγλειο¨, το ¨Σωτηρία¨, το ¨Αμαλία Φλέμινγκ¨, το ¨Ελπίς¨, την ¨Αγία Βαρβάρα¨, το ¨Τζάνειο¨, το ¨Παμμακάριστο¨, το γενικό ογκολογικό νοσοκομείο ¨Αγιοι Ανάργυροι¨ και τα ιδιωτικά νοσοκομεία ¨Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου¨ και ¨Λητώ¨ να μπαίνουν στη μάχη του κορωνοιού, ώστε τους επόμενους μήνες σταδιακά να αρχίσει να ανοίγει το λιανεμπόριο έστω και με click away, κάτι που δεν βρίσκει αντίθετους τους επιδημιολόγους, μετά η εκπαίδευση και στα μέσα Μαίου ο τουρισμός, τυρώντας φυσικά όλους τους κανόνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Από τη πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Κ.Ελευθερίου σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις, αλλά εξιλαστήρια θύματα για το αδιέξοδο της πανδημίας. Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε εθελοντικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να διεκδικούμε απολύτως καμιά οικονομική αποζημίωση.»
Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο Ε.Σ.Y. Ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα, ούτε όμως και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα.»
Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων «μετά από 5 ολόκληρους μήνες lockdown, βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της κρίσης. Η κυβέρνηση δεν φρόντισε να έχει το παραμικρό σχέδιο για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, ιδίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την ενίσχυση των νοσοκομείων που σήμερα για άλλη μια φορά βρίσκονται στο κόκκινο και με προσωπικό που τα έχει δώσει όλα και είναι βαθύτατα κουρασμένο και απογοητευμένο. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι χιλιάδες τα κρούσματα και είναι και δεκάδες, πολλές δεκάδες αυτοί οι οποίοι είναι προχείρως διασωληνωμένοι στις κλινικές covid και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ να βρεθεί ένα άδειο κρεβάτι. Αυτό το μοντέλο που ακολουθούσαμε πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες, απέτυχε. Εγώ θα περίμενα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αναλάβει αυτή την πολιτική ευθύνη και να βγει στον ελληνικό λαό και να πει, συμπολίτες μου, αποτύχαμε. Όλα όσα σας αναγκάσαμε να τηρήσετε, δεν έφεραν αποτέλεσμα.»
Στο ίδιο μοτίβο και η Πρόεδρος του κινήματος αλλαγής, Φώφη Γενηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε «η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας. Με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lock down, τα οριζόντια μέτρα και τους αυτοσχεδιασμούς, η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπήρξε προετοιμασία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
Τώρα την ώρα της μάχης, πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά και ουσιαστικά σε αυτήν όλοι. Όλα τα ιδιωτικά Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα μεγάλα, τα στρατιωτικά, όλοι οι ιδιώτες γιατροί με τις κρίσιμες ειδικότητες, όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός. Είναι ώρα η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και να αφήσει την τεχνητή όξυνση με την αξιωματική αντιπολίτευση, που διχάζει και αποπροσανατολίζει. Τώρα πριν να είναι αργά.»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Εξετάζουμε εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, εργαλεία που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, αντιθέτως οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς.»