Μαγιορκίνης: Η κόπωση των πολιτών οδήγησε στις αποφάσεις για σταδιακή άρση του lockdown

 

asdfsaf

Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την πορεία του εμβολιασμού – Γιατί επελέγη να προηγηθεί η ηλικιακή ομάδα 30-39 – Πώς σχολίασε το φαινόμενο των κορωνοπάρτι – Ο οδικός χάρτης χαλάρωσης των μέτρων από το Πάσχα έως τις 15 Μαΐου

Για τις αποφάσεις που οδήγησαν στην σταδιακή άρση του lockdown από την επομένη του Πάσχα και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, μίλησες ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, οι επιστήμονες εντόπισαν την κόπωση των πολιτών, κάτι που οδήγησε στην ανάγκη ανατροπής του lockdown σταδιακά και ελεγχόμενα. «Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self tests», είπε για να συνεχίσει μιλώντας για την απόφαση να μην απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

«Δε θέλαμε να βαρύνουμε δυσανάλογα την περιφέρεια, να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στην περιφέρεια. Θέλαμε να ξεκινήσει η αποσυμπίεση από τα αστικά κέντρα και να περάσει στην περιφέρεια, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος», είπε.

Δείτε το βίντεο:

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση των πολιτών ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως τα κορωνοπάρτι απασχόλησαν τους επιστήμονες καθώς ήταν ενδεικτικά της ψυχολογίας του κόσμου. «Δεν ανοίξαμε την εστίαση για να αποφύγουμε τα κορωνοπάρτι», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι μειοψηφία, ενώ στην εστίαση θα πάνε εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι βέβαια τα κορωνοπάρτι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει, δείχνει μια εικόνα για το μέγεθος της κόπωσης, αλλά δε νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά για να πάρουμε την απόφαση για την εστίαση», συνέχισε στο ίδιο θέμα», σημείωσε. .

«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να περάσουμε άμεσα στη φάση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, είναι νωρίς να μιλήσουμε για κλειστούς χώρους, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό που έχουμε στο έπακρο», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την αποσυμπίεση

«Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για γνωμοδότηση για περαιτέρω άνοιγμα, δεν είναι εύκολο να πάρουμε πολλές αποφάσεις συγχρόνως, θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τις επόμενες κινήσεις αποσυμπίεσης.

«Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ακόμα. Θα γίνει συζήτηση και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν με self tests με τη βοήθεια των γονιών για τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Η κυβέρνηση, από όσο γνωρίζω έχει μηχανισμούς για προμήθεια των self-tests, πιστεύω θα υπάρχει επάρκεια», συνέχισε ο ίδιος.

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT. Αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ».

«Το όφελος των εμβολιασμών σε αυτό το γκρουπ είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια γεγονότα που μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, και η επιτήρηση των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική», συνέχισε σχετικά με τον προβληματισμό γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Για τις γυναίκες που εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο εμβολιασμός δε φαίνεται να τους δημιουργεί πρόβλημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ασφαλές. Για τα παιδιά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια», είπε ακόμα ο κ. Μαγιορκίνης.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα, τι ανοίγει αμέσως μετά

Το πρώτο σκέλος των μέτρων που αίρονται αφορά στα όσα θα ισχύουν τις ημέρες του Πάσχα τόσο για τις κοινωνικές δραστηριότητες όσο και για την λειτουργία των εκκλησιών. Έτσι, μετατίθεται η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 21:00 στις 22:00. Σημειώνεται πως από τις 3 Μαΐου, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2

με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ισχύουν τα εξής:

α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και

γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Το φετινό Πάσχα θα είναι το δεύτερο που βιώνουμε σε καθεστώς πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, μπορεί να μην επετράπη η μετακίνηση εκτός νομού προκειμένου οι πολίτες να επισκεφτούν τα χωριά τους, ωστόσο σίγουρα δεν είναι τόσο ασφυκτικό όπως το περσινό.

Συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων σε σπίτια, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται δε η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Τι θα ισχύει μετά το Πάσχα:

Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί μετά από μήνες αδράνειας η εστίαση και συγκεκριμένα τα εστιατόρια και η εστίαση.

Η λειτουργία τους θα αφορά στους εξωτερικούς χώρους, με πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ υποχρεωτικό θα είναι για τους εργαζομένους το self test δύο φορές την εβδομάδα. Τα τραπεζάκια έχουν βγει ήδη έξω από τα μαγαζιά για να υποδεχθούν τους πελάτες τους καθώς πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια.

Στις 10 Μαΐου Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια δέχονται ξανά τους μαθητές στις αίθουσες με το πλαίσιο λειτουργίας τους να είναι ίδιο με αυτό που ισχύει για τα Λύκεια, δηλαδή δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Στις 15 Μαΐου τέλος, η βαριά «βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός ξεκινά την λειτουργία του, ενώ από την ίδια μέρα θα απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.