Οι επιπτώσεις του Covid-19 στους ταξιδιώτες.

Το μέλλον των ταξιδιών και του τουρισμού στη μετά-COVID εποχή - Έρευνα του WTTC

Ώς Έλληνας πολίτης που έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζήσει το μεγαλύτερο μέρος τη ζωής μου στην Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου και της θάλασσας, θα ήθελα να εκφράσω το παράπονό μου δημοσίως, ώστε να ακουστεί, να διαβαστεί και να γίνει ευρέως γνωστό.

Θα σας διηγηθώ μια προσωπική εμπειρία, ένα γεγονός που έζησα πριν από λίγες ημέρες, σε ένα ταξίδι που έκανα από τη Μάλτα προς την Αθήνα και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Μετά από μήνες στο εξωτερικό όπου ζω και εργάζομαι, αποφάσισα να επισκεφτώ τη χώρα που τόσο μου έλειψε, να επισκεφτώ την οικογένειά μου, να δώ αγαπημένα πρόσωπα και να μοιραστώ χρόνο μαζί τους.

Έτσι λοιπόν γεμάτος χαρά, εγκαίρως αγόρασα το αεροπορικό μου εισιτήριο, συμπλήρωσα το απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο PLF, έκανα το μοριακό τέστ κατά του Covid-19 και κατευθύνθηκα στο αεροδρόμιο.  

Με αρκετά αποθέματα υπομονής και κουράγιου, μιας και γνώριζα εκ των προτέρων ότι η πτήση μου δεν είναι απευθείας για την Αθήνα αλλά transit μέσω Φρανκφούρτης, περίμενα υπομονετικά να έρθει η ώρα της αναχώρησής μου στο Αεροδρόμιο Luqa της Μάλτας, πίνοντας τον καφέ μου.

Στο μεσοδιάστημα ώς λάτρης των ειδήσεων, επισκέφτηκα γνωστές ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης για να διαβάσω τα νέα όπως κάνω καθημερινά και τότε ξεκίνησε η Οδύσσειά μου. Μισή ώρα πρίν την προγραμματισμένη πτήση μου, πληροφορήθηκα ότι η κυβέρνηση εξετάζει μετά και την εισήγηση των λοιμοξιολόγων για την καταπολέμηση της πανδημίας, την 7ημερη καραντίνα όλων των ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Ελλάδα από χώρες εντός ή εκτός Ευρωπαικής Ένωσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, έμεινα έκπληκτος από την απρόσμενη αυτή εξέλιξη, χωρίς να γνωρίζω από πότε θα είναι σε ισχύ το νέο κυβερνητικό μέτρο, γιατί γίνεται, ποιούς θα αφορά και χωρίς δυνατότητα αλλαγής του αεροπορικού μου εισιτηρίου, μιας και η απόφαση που επάρθη ήταν της τελευταίας στιγμής.

Έτσι επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο με τις σκέψεις να πλανιώνται μέσα στο μυαλό μου, το άγχος και την απογοήτευση να κυριαρχεί. Δέν είναι δυνατόν ταξιδιώτης με αρνητικό τέστ κορωνοιού από το εξωτερικό και δειγματολιπτικό τέστ κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, να είναι ¨ύποπτος¨ για τη μετάδοση της νόσου σε σχέση με άλλους συμπολίτες του, ούτε ως κράτος να του επιβάλλεις 7ημερη καραντίνα μέσα στο ίδιο του το σπίτι για το διάστημα παραμονής του στη χώρα, με το ρίσκο να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο εάν βγεί εκτός.