Στόχος των αλλαγών είναι να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις το κυβερνητικό έργο και , η αναδιάταξη δυνάμεων με την αξιοποίηση νέων βουλευτών αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – Ο νέος ρόλος του Βρούτση μετά την απομάκρυνση από την κυβέρνηση και η πρώτη αντίδραση του Θεοδωρικάκου – Το κλίμα στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και οι εκτιμήσεις των κομμάτων για τις αλλαγές
Ωστόσο οι περιορισμένες αλλαγές στο κορυφαίο επίπεδο των υπουργών και από την άλλη, το ξεχείλωμα του κυβερνητικού σχήματος, αποτελούν στοιχεία κριτικής που διατυπώνουν και «γαλάζια» στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν ότι οι αυξημένες προσδοκίες για έναν δομικό ανασχηματισμό πέρασαν τελικά κάτω από τον πήχη και ότι η αρχική πρόβλεψη για ένα σφιχτό και ευέλικτο σχήμα σκόνταψε στην αύξηση των μελών της πολιτικής ηγεσίας σε κάθε υπουργείο. «Οι αλλαγές στο επίπεδο των κορυφαίων υπουργών για το ανακάτεμα της τράπουλας περιορίστηκε στην «αποχώρηση» του Θεοδωρικάκου και του Βρούτση από την κυβέρνηση», τονίζει με επικριτικό ύφος κυβερνητικός παράγοντας που δεν κρύβει την διαφωνία του και για τον ορισμό δύο και τριών υφυπουργών σε ένα υπουργείο.
Είναι όμως μόνο αυτά τα στοιχεία, για τα οποία ασκούν κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου αρκετοί «γαλάζιοι»; Για κάποιο λόγο υπάρχουν βουλευτές και όχι απαραίτητα από την γενιά των νεοεισερχόμενων που δυσανασχέτησαν καθώς εκτιμούσαν ότι θα αξιοποιηθούν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά δεν ανέγνωσαν τελικά το όνομά τους στη «λίστα» που διάβασε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Υπάρχει πάντως και μια άλλη κατηγορία «γαλάζιων» βουλευτών που αν και συνάδελφοί τους θεωρούσαν βέβαιη την συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα, εκείνοι έμειναν εκτός αλλά δεν γκρίνιαξαν τόσο που ν ‘ ακουστεί μέχρι το Μαξίμου. Επί του παρόντος.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, διατήρησε και όχι τυχαία τον ίδιο κορμό στο κυβερνητικό σχήμα- δεν άλλαξε για παράδειγμα το τιμ του οικονομικού επιτελείου ούτε άλλων βασικών υπουργείων. Θέλησε επί της ουσίας σε αυτήν την συγκυρία να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις το κυβερνητικό έργο, ποντάροντας περισσότερο στην αναδιάταξη δυνάμεων, στην ανακατανομή ρόλων και στην αξιοποίηση νέων βουλευτών. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το προφίλ του ανασχηματισμού δίνει το στίγμα μιας πετυχημένης κυβέρνησης που δεν χρειάζεται επανεκκίνηση γιατί ουδέποτε σταμάτησε, που δείχνει ευελιξία στις νέες προκλήσεις και που προχωρά στον κατάλληλο χρόνο τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται μάλιστα την «εικόνα» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε όλα τα τελευταία γκάλοπ, όπου διατηρούν την υψηλή δημοφιλία και την απήχηση σε ψηφοφόρους και εκτός Νέας Δημοκρατίας.
Με τον ανασχηματισμό ενισχύθηκε ή αφυδατώθηκε η έμφαση που έδινε μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου στον «διάλογο» με τους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς; Αν και παραμένουν σε κορυφαία πόστα υπουργοί που προέρχονται από την κεντροαριστερά, αποφεύχθηκε κάθε νέο άνοιγμα που θα «παρεξηγούσε» ενδεχομένως η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Αντιθέτως -υπογραμμίζει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος- αναβαθμίστηκε ο Μάκης Βορίδης και κάποια στελέχη της «δεξιάς πτέρυγας». Έχει δημιουργηθεί ζήτημα εντός της «γαλάζιας» παράταξης από την κίνηση του ανασχηματισμού; Όχι, μόνο συζητήσεις. Και αυτό το αποδίδουν στο ότι ο κ. Βρούτσης που έμεινε εκτός κυβέρνησης αναλαμβάνοντας τον κρίσιμο ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα συμμετέχει πλέον στο κεντρικό τιμ της ΝΔ στη βουλή. Ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με το «άδειασμα» του Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος με την ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ναι μεν δεν εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Μαξίμου αλλά -όπως διαπίστωσαν συνάδελφοί του- ευχαρίστησε άπαντες για την μέχρι τώρα συνεργασία (πχ με τους Δημάρχους) αλλά δεν βρήκε λέξη να πει για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα έκλεισε την ανάρτηση με την φράση: «Ως πολίτης και ως βουλευτής αυτής της μεγάλης λαϊκής μεταρρυθμιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού! Πάμε μπροστά!».
Σε επικριτικούς τόνους κινήθηκε με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος με αφορμή το «ξεχείλωμα» του κυβερνητικού σχήματος. Όπως έγραψε στο twitter: «32 μέλη έχει το υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία και μόλις 16 στη Γερμανία. Το άθροισμα δεν φτάνει τα μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου. Κάποιο λάθος κάνουμε…»
Σκληρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ανασχηματισμό-φιάσκο του κ. Μητσοτάκη που απλά επιβεβαιώνει το απόλυτο μπάχαλο και την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης. «Για δεύτερη φορά αδυνατεί να κάνει ανασχηματισμό, εγκλωβισμένος στις αποτυχίες του, τις εσωκομματικές του ισορροπίες και τα συμφέροντα. Ο κ. Μητσοτάκης του δήθεν επιτελικού κράτους έβαλε και από τα παράθυρα τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σχηματίζοντας ίσως τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά κυβέρνηση με 59 άτομα», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό: « Αποσκοπεί αφενός στο να κατευνάσει τις εσωκομματικές γκρίνιες για την αξιοποίηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αφετέρου σε ρουσφέτια και ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του (υπουργοποίησε πολλούς βουλευτές του σκληρού κομματικού μηχανισμού κυρίως σαμαρικής πτέρυγας) για να προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρες εκλογές».
Το Κίνημα Αλλαγής εξηγεί με ανακοίνωσή τους λόγους της έντονης κριτικής την οποία τιτλοφορεί με την φράση «κλίνατε επί δεξιά!».