Η Φώφη Γεννηματά τους ένωσε όλους στην κηδεία της – Τι θα γίνει τώρα με το ΚΙΝΑΛ

kideia_fwfis_kinal_xr

Πανελλήνια συγκίνηση για το τελευταίο αντίο – Ο αποχαιρετισμός από τα παιδιά της που έσπασε καρδιές – Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και η παράταξη στο τελευταίο κατευόδιο – Το στοίχημα της ενωτικής πορείας του ΚΙΝΑΛ προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου και τα σενάρια για την κοινοβουλευτική ομάδα

Η τελευταία επιθυμία της Φώφης Γεννηματά ήταν να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης, της οποίας ηγήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια και αφού τη διέσωσε από τον κίνδυνο του πολιτικού αφανισμού, πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότησή της.

Η φλογερή επιθυμία της, αυτή που την κρατούσε όρθια μέχρι το τέλος και της έδινε δύναμη και όραμα να περιοδεύει ανά την Ελλάδα και να δίνει έμπνευση και προοπτική στα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, έγινε την μέρα της κηδείας πραγματικότητα. Στις συγκλονιστικές στιγμές για το τελευταίο κατευόδιο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ήταν όλοι εκεί, ενωμένοι, συγκινημένοι και συγκλονισμένοι από τη μεγάλη απώλεια. Όλος ο πολιτικός κόσμος, όλες οι τάσεις του κόμματος, οι νυν και οι πρώην, οι υποψήφιοι αρχηγοί και οι παλιοί συνοδοιπόροι, που έτυχε να τραβήξουν άλλους δρόμους. Η Φώφη Γεννηματά τους ένωσε όλους, δίνοντας μία νέα σημασία στην αξία της μαχητικότητας, της κοινής προσπάθειας, των κοινών οραμάτων, στο ίδιο το αγαθό της ζωής τελικά.

Η κηδεία της έγινε σε κλίμα πάνδημης θλίψης, με παρούσα σύσσωμη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου και με στιγμές που συγκλόνισαν. Από το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, την εξόδιο ακολουθία με τις καθηλωτικές επικήδειες ομιλίες των τριών παιδιών της, έως την βουβή πομπή και την ταφή στο Α’ νεκροταφείο δίπλα στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, η Φώφη κατάφερε με τη γενναιότητα και την αξιοπρέπεια, που βάδισε στη ζωή της, αλλά και διαχειρίστηκε την αναμέτρηση με το θάνατο, όχι μόνο να συγκινήσει, αλλά και να συνεγείρει.

Οι καρδιές όλων ράγισαν με τα λόγια αποχαιρετισμού που απηύθυναν τα παιδιά της Φώφης στη μητέρα τους και ειδικά εκείνο το απέραντης αγάπης και ανείπωτου πόνου, «αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα», που είπε η μικρότερη κόρη Κατερίνα, μέσα σε λυγμούς και κάνοντας τους πάντες να σπαράξουν.

«Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου», είπε η Κατερίνα, με τον αδελφό της Γιώργο να σημειώνει «όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια, αντίκριζες τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελό σου, έγινες υπόδειγμα για πολλούς πολίτες, η σχέση με τον πατέρα μας είναι παράδειγμα όπως και η σχέση με την αδερφή σου… Τώρα πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο, κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει για να σε φιλήσουμε για τελευταία φορά».

Η μεγάλη κόρη Αιμιλία, θλιμμένη και αγέρωχη συνάμα, είχε μία τελευταία «συνομιλία» με τη μητέρα της: «Ήξερες πάντα όσα ξέρει μία μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν κι εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ»!

Τραγική φιγούρα ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, που δεν μπορούσε να πιστέψει το τραγικό παιχνίδι της μοίρας και κάποια στιγμή κατέρρευσε πάνω από το φέρετρο.

Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ, το ερώτημα με την ΚΟ και ο… Κεγκέρογλου

Τα συγκλονιστικά γεγονότα των ημερών και ο πόνος, που προκάλεσαν σε ολόκληρη την παράταξη, δεν επέτρεψαν συζητήσεις για το θέμα της εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Ουδείς εκ των κορυφαίων στελεχών και των επιτελών των 6 υποψηφίων για την αρχηγία, έδειχνε διατεθειμένος να ξεκινήσει οποιαδήποτε κουβέντα, ενώ μετά βίας άρχισαν να γίνονται κάποιες σχετικές νύξεις αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρώτο θέμα που θα τεθεί, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν ορισμένοι, είναι το ενδεχόμενο να αναβληθεί η εκλογική διαδικασία κατά μία εβδομάδα, καθώς η 5η Δεκεμβρίου είναι πιθανόν και η μέρα για το μνημόσυνο των 40 ημερών.

Τουλάχιστον από δύο στρατόπεδα υποψηφίων δεν φαινόταν πάντως ιδιαίτερη ζέση για αναβολή, άρα το οτιδήποτε σχετικό πρέπει να τεθεί συγκεκριμένα για να εξεταστεί από τους «6» και την αρμόδια επιτροπή.

Το δεύτερο θέμα είναι εάν θα εκλεγεί μεταβατικός πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, ώστε να εκπροσωπείται δια αυτού του τρόπου το κόμμα στη Βουλή έως την εκλογή του Δεκεμβρίου. Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει συγκεκριμένα ότι «Oι Koινoβoυλευτικές Oμάδες εκπρoσωπoύνται από τoυς Πρoέδρoυς τoυς» και ότι «Oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων μπoρoύν να oρίσoυν, με ενυπόγραφη δήλωσή τoυς πρoς τoν Πρόεδρo της Boυλής, έως δύo αναπληρωτές- εκπρoσώπoυς της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, oι oπoίoι τoυς αναπληρώνoυν σε περίπτωση κωλύματoς ή απoυσίας»

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μεταβατικό διάστημα, είναι κυρίως θέμα ερμηνείας (και πολιτικών διαθέσεων), εάν θα αναδειχθεί με εκλογές προσωρινός πρόεδρος από την ΚΟ ή θα αναλάβει κάποιος με τη σύμφωνη γνώμη όλων να επιτελέσει το έργο της εκπροσώπησης.

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται εκλογή προέδρου και πως η κοινοβουλευτική ομάδα έχει εκλεγμένο γραμματέα τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία και την παρουσία του κόμματος στη Βουλή. Διευκρίνιζαν δε, μιλώντας στο protothema.gr και με στόχο να καθησυχάσουν προφανώς κάποιες ανησυχίες, ότι ο κ. Κεγκέρογλου δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούσαν με νόημα τις άλλες πλευρές να μην θέσουν θέμα, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου, εάν προκληθεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η προσέγγιση ικανοποιεί τα άλλα στρατόπεδα, καθώς από ορισμένα είχε διατυπωθεί κάποια στιγμή ότι δεν μπορεί να πάει το κόμμα με τον κ. Κεγκέρογλου επικεφαλής στη Βουλή έως την εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου – πιθανόν έχοντας στο νου ότι ο βουλευτής από το Ηράκλειο έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου, άρα είναι σαν να διευθύνει την ΚΟ ο πρώην πρωθυπουργός. Και εμφανίζονταν να επιθυμούν μία πιο «πειστική», μα και ουδέτερη εσωκομματικά, πολιτική εκπροσώπηση, αλλά στο πλαίσιο μίας συναινετικής διαδικασίας και όχι κατ’ ανάγκην με εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη μεταβατικού προέδρου. Ωστόσο κι από την πλευρά κυρίως του Νίκου Ανδρουλάκη είχε ειπωθεί σε ανύποπτο χρόνο ότι εάν ο κ. Παπανδρέου επιζητήσει αναμέτρηση, τότε είναι έτοιμοι να απαντήσουν.

Άλλοι έμπειροι κοινοβουλευτικοί επισήμαιναν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκπροσώπηση του κόμματος από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος εκλέγεται για λειτουργικά θέματα κυρίως και όχι πολιτικά. Υπό αυτή την έννοια όλα είναι ανοιχτά για το ποια πρόταση θα περάσει.

Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή κυκλοφόρησε το σενάριο να επιλεγεί ως λύση κοινής αποδοχής ο Χάρης Καστανίδης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης θα αποχωρήσει από την κούρσα της αρχηγίας. Η ιδέα δεν φαίνεται να περπατάει έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον όχι ως κοινή συναινέσει λύση, διότι απορρίπτεται από ορισμένες πλευρές.