Όσα δήλωσε ο μεταβατικός ηγέτης της Συρίας σε Youtuber με βάση το Ντουμπάι – Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αμνηστία όσων δεν εμπλέκονται σε βασανιστήρια και σφαγές
Μιλώντας στον YouTuber με έδρα το Ντουμπάι, Joe HaTTab, σε βίντεο που προβλήθηκε την Κυριακή, ο Αλ Σαράα, τόνισε ότι μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μπάαθ τον Δεκέμβριο, οι Σύροι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους επιστρέφουν ήδη. «Είμαι βέβαιος ότι 15 εκατομμύρια Σύροι θα επιστρέψουν στη χώρα τους σε δύο χρόνια. Μόνο περίπου 1 έως 1,5 εκατομμύρια θα παραμείνουν (στο εξωτερικό)», δήλωσε.
Ο Αλ-Σαράα επέκρινε το εκδιωχθέν καθεστώς ότι χρησιμοποίησε κρατικούς θεσμούς για να καταπιέσει και να κυριαρχήσει στον πληθυσμό, οργάνωσε θεσμούς για την καταπίεση των ανθρώπων και κατέφυγε σε τακτικές όπως τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες. Περιέγραψε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για δικαιοσύνη ως θεμελιώδη αρχή για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Συρίας.
«Εάν το κράτος είναι αδύναμο, οι πολίτες της χώρας αυτής δεν μπορούν να είναι ισχυροί», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για τους δημόσιους θεσμούς, τα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα και άλλους τομείς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Σημείωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στην κοινωνία θα πάρει χρόνο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με συνεπή σχεδιασμό και δημόσια εκπαίδευση. Ο Αλ-Σαράα δήλωσε ότι ο συριακός λαός ξεπέρασε την απελπισία του μέσω της επανάστασης. «Τώρα, οι Σύριοι κρατούν παντού ψηλά το κεφάλι τους. Αλλάξαμε τον ρου της ιστορίας».
Τόνισε την αρμονία μεταξύ όλων των τμημάτων της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι «υπάρχει κοινωνική συναίνεση στη Συρία. Χάρη σε αυτό, για πρώτη φορά στη Συρία, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί με αγάπη».
Τόνισε ότι η επανάσταση έχει ολοκληρωθεί με την κατάρρευση του καθεστώτος και ότι είναι καιρός να «μεταβούμε από την επαναστατική νοοτροπία σε μια κρατική νοοτροπία».
Περιγράφοντας τον στόχο της νέας κυβέρνησης ως «νίκη χωρίς εκδίκηση», υποστήριξε τις προσπάθειες συμφιλίωσης και μια πολιτική αμνηστίας για όσους άλλαξαν πίστη μετά την πτώση του καθεστώτος.
Ωστόσο, ο Αλ-Σαράα έκανε εξαιρέσεις, δηλώνοντας ότι δεν θα δοθεί αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε βασανιστήρια ή σφαγές, όπως αυτές στη φυλακή Σεντνάγια στην πρωτεύουσα Δαμασκό.