Θεσσαλονίκη: Απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι για τους πλαστούς πίνακες ζωγραφικής

Η ΕΛΑΣ εντόπισε συνολικά 930 πίνακες στο πλαίσιο των ερευνών για τη συμμορία, βάζοντας μπλόκο στη δημοπράτηση 123 έργων τέχνης

Στο γραφείο του ανακριτή μεταφέρθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση με τους πλαστούς πίνακες, πασίγνωστων ζωγράφων, στη Θεσσαλονίκη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ένας 70χρονος και η 42χρονη κόρη του και ένας 62χρονος, διώκονται για: Εγκληματική συμμορία, πλαστογραφία κατά εξακολούθηση, χρήση πλαστού εγγράφου κατά εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά εξακολούθηση και κατοχή απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεσή τους ως γνησίων.

Μετά τις διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος τους οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή και είχαν λάβει προθεσμία για σήμερα, Δευτέρα, με τη διαδικασία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης περίπου στις 9:30 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά 930 πίνακες εντόπισε η ΕΛΑΣ στο πλαίσιο των ερευνών για τη συμμορία με τους πλαστούς πίνακες στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας μπλόκο στη δημοπράτηση 123 έργων τέχνης, για τα οποία υπάλληλος της Εθνικής Πινακοθήκης γνωμάτευσε ότι ήταν πλαστά.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων, ενώ διακριβώθηκε ο ηγετικός ρόλος ενός εξ αυτών, που ως εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών παρουσιαζόταν ως έγκριτος μεσάζων και έπειθε τους αγοραστές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη 3 ημεδαποί, που κατηγορούνται ότι δημοπρατούσαν πλαστά έργα τέχνης, με τον ισχυρισμό ότι είναι γνήσια και μάλιστα φιλοτεχνημένα από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε ο αρχηγικός ρόλος ενός από τους κατηγορούμενους, ο οποίος ως εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών παρουσιαζόταν ως έγκριτος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των απομιμημάτων, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα του δημιουργού του έργου τέχνης, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι, από τον εν λόγω οίκο, στις 5.12.2024 θα δημοπρατούνταν διαδικτυακά 123 έργα τέχνης, για τα οποία ωστόσο υπάλληλος της Εθνικής Πινακοθήκης, γνωμάτευσε ότι επρόκειτο για καταφανώς πλαστά.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξακριβώσεις προσώπων καθώς και των χώρων που ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα. Εκεί, 2 από τους κατηγορούμενους εκπροσώπους του οίκου – υπέδειξαν στους αστυνομικούς τα εν λόγω έργα ως γνήσια και μάλιστα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ενδεικτικά των Φασιανού, Μυταρά, Γκίκα – Χατζηκυριάκου, Τσαρούχη, Παρθένη κ.α.

Από την επακόλουθη έρευνα ταυτοποίηθηκαν και κατασχέθηκαν τα 123 προς δημοπράτηση έργα, ενώ επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευση τους, καθώς και 4 εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, με το ένα απ’ αυτά να συνδέεται με έτερο άτομο, το οποίο επίσης συνελήφθη.

Από τις μέχρι τώρα σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον εν λόγω Οίκο δημοπρασιών, οικίες και στα ανωτέρω εργαστήρια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 930 έργα τέχνης,
• 6 μπλοκ αποδείξεων αγοραπωλησίας έργων τέχνης του οίκου δημοπρασιών,
• 10 μπλοκ επιταγών και επιταγή, 10 βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών, 4 παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, 2 δελτία ανάληψης χρημάτων,
• 4 κάρτες, 20 σφραγίδες,
• εκτύπωση έγκρισης εντολής πώλησης για το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ,
• 3 έντυποι κατάλογοι του οίκου δημοπρασιών, όπου αναγράφονται έργα τέχνης και φωτογραφίες αυτών
• έγγραφα και εκτυπώσεις σχετιζόμενα με την εξεταζόμενη υπόθεση και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων,
• 4 σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, 2 λάπτοπ, μεταλλικός μεγεθυντικός φακός,
• πλήθος ειδών ζωγραφικής με υπολείμματα χρωμάτων (χρώματα λαδιού, λάδια νερού, πλαστικά χρώματα, πινέλα κ.λπ.),
• αεροβόλο πιστόλι και μεταλλική συσκευασία περιέχουσα πεντακόσια
• 500 μολύβδινα βλήματα αεροβόλου,
• 57 φωτογραφίες έργων τέχνης και
• 3 κινητά τηλέφωνα.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, οι κατηγορούμενοι σκοπευαν να πουλήσουν πλαστά έργα τέχνης τα οποία παρουσίαζαν ως αυθεντικά, πολλά εκ των οποίων ομοίαζαν με έργα πασίγνωστων ζωγράφων, σε διαδικτυακή δημοπρασία που είχε προγραμματιστεί για εχθές, Πέμπτη, ενώ εκτιμάται ότι θα αποκόμιζαν κέρδος έως και 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο σχετικός κατάλογος της δημοπρασίας είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη διοργανώτρια εταιρεία και εμπεριέχει συνολικά 123 έργα τέχνης. Από την έρευνα που διενεργεί το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, τα συγκεκριμένα έργα τέχνης εντοπίστηκαν στον Οίκο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα υπεδείχθησαν σε αστυνομικούς ως γνήσια από τους δύο εκ των κατηγορουμένων.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε στον χώρο του Οίκου, ο οποίος βρίσκεται επί της οδού Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκαν και κατασχέθηκαν και τα 123 προς δημοπράτηση έργα, που εμφαίνονται ως έργα διαφόρων καλλιτεχνών, όπως είναι ενδεικτικά: Φασιανός Αλέκος, Γκίκας – Χατζηκυριάκος Νίκος, Μυταράς Δημήτρης, Γαίτης Γιάννης, Τσαρούχης Γιάννης, Σπυρόπουλος Γιάννης, Παρθένης Κωνσταντίνος, Σικελιώτης Γιώργος, Συριγος Γιώργος, Τηνιάκος Δημήτρης, Μπούκη Δώρα, Τέτσης Παναγιώτης, κ.α.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης με τους πλαστούς πίνακες, ξεκίνησε έπειτα από πληροφόρηση που περιήλθε προ εβδομάδας στις Αρχές, σχετικά με παράνομες δραστηριότητες των δύο Εκπροσώπων του Οίκου Δημοπρασιών, με έδρα επί της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη, για αδικήματα που εμπίπτουν στην σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτή, ο εν λόγω Οίκος διεξάγει δημόσιες διαδικτυακές δημοπρασίες, στο πλαίσιο των οποίων διαθέτει προς δημοπράτηση πλαστά έργα τέχνης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί γνησίων έργων αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Η επόμενη δημόσια διαδικτυακή δημοπράτηση του Οίκου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, με τίτλο «39η Ελλήνων Τέχνη», ο κατάλογος της οποίας είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη διοργανώτρια εταιρεία και εμπεριέχει -123- έργα τέχνης.

Άμεσα κλήθηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία, αφού προηγουμένως μελέτησε τον κατάλογο της 39ης δημοπρασίας του Οίκου Δημοπρασιών, γνωμάτευσε επί του συνόλου των εικονιζόμενων έργων τέχνης ότι πρόκειται περί καταφανώς πλαστών, εκ των οποίων ορισμένα ομοιάζουν με γνωστά έργα των αναφερόμενων καλλιτεχνών.

Κατόπιν των παραπάνω, από το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών, με επικεφαλής την Τμηματάρχη του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας & Αρχαιοτήτων, το οποίο μετέβη στη Θεσσαλονίκη και προέβη στις απαραίτητες εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις προσώπων και χώρων που ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα, τα οποία υπεδείχθησαν σε αστυνομικούς ως γνήσια από τους δύο κατηγορουμένους.

Μεσημβρινές ώρες της 04-12-2024, διενεργήθηκε έρευνα στον χώρο του Οίκου, όπου ταυτοποιήθηκαν και κατασχέθηκαν και τα 123 προς δημοπράτηση έργα, που εμφαίνονται ως έργα τέχνης διαφόρων καλλιτεχνών. Επιπρόσθετα, στους χώρους της Έκθεσης, εκτός των 123 έργων, εντοπίσθηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευσή τους. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί τρία εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, δύο εκ των οποίων συνδέονται με τον πρώτο και ένα με τον τρίτο συλληφθέντα.

Σημειώνεται ότι, από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη το απόγευμα, οι Αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται στην συγκεκριμένη «γκαλερί» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία από τρεις διαφορετικούς χώρους, όπως φαίνεται και από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το protothema.gr.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τα πλαστά έργα τέχνης

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν προκύψει από την έρευνα, καταδεικνύεται η εγκληματική δράση των εμπλεκομένων και ο αρχηγικός ρόλος του πρώτου κατηγορούμενου, ο οποίος φέρεται να παρουσιαζόταν ως έγκριτος και φερέγγυος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των απομιμημάτων, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα του φερόμενου εμπνευστή – δημιουργού του εκάστοτε έργου τέχνης, καθώς και την αδυναμία αντίκρουσης του εν λόγω ισχυρισμού, κυρίως λόγω θανάτου των περισσοτέρων εκ των καλλιτεχνών.

Ενδεικτικό της δράσης του, αποτελεί το γεγονός ότι στους καταλόγους των προς δημοπράτηση έργων, περιλαμβάνονταν και φερόμενα έργα επιφανών – αναγνωρισμένων καλλιτεχνών όπως λ.χ. του Παρθένη Κωνσταντίνου, έργα του οποίου έχουν χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τον τρόπο αυτόν αποκόμιζε ως κέρδος τεράστια χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές του καταλόγου της προγραμματισθείσας 39ης δημοπρασίας για την Πέμπτη 5-12-2024, το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος κυμαίνεται – τουλάχιστον – από 288.750 ευρώ έως 398.730 ευρώ.

Επιπροσθέτως, από τις έρευνες επιβεβαιώνεται η διασύνδεση του Οίκου Δημοπρασιών με Οίκους Δημοπρασιών του εξωτερικού.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε συνολικά τρεις συλλήψεις ημεδαπών ατόμων, δύο αντρών, 70 και 62 ετών και μίας γυναίκας, στενό συγγενικό πρόσωπο του πρώτου κατηγορούμενου, 42 ετών.